25

Graadje lager

40 kg per jaar

U bespaart eur 20 per jaar

Hoe lager de temperatuur van uw wasmachine, des te lager het energieverbruik. Probeer daarom te wassen op 40 of 30 graden, of zelfs met koud water. Als u veel op lage temperaturen wast, is het wel verstandig om eens in de maand op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen. Zo voorkomt u dat er vetresten in de machine achterblijven. Daarin kunnen zich bacteriën nestelen, en kan uw machine vervelend gaan ruiken.

27

Hang vaker de was op!

54 kg per jaar

U bespaart 25 euro per jaar

Wasdrogers zijn behoorlijke energieslurpers. Ze belasten daarom ook extra het milieu. Door de was vaker op te hangen, bespaart u energie. Goed voor uw portemonnee en ook nog eens beter voor het milieu.

26

Hot-fill wasmachine

12 kg per jaar

U bespaart eur 6 per jaar

Hot-fill wasmachines worden aangesloten op de warm- en koudwaterkraan, waardoor niet de wasmachine maar uw warmwatertoestel het waswater opwarmt. Het totale energieverbruik van een wasbeurt in een hot-fill machine ligt lager dan dat van een wasbeurt in een gewone wasmachine. Overigens kunt u ook een gewone wasmachine veranderen in een hot-fill machine door er een speciaal voorschakelapparaat bij te installeren. De kosten voor een hot-fill wasmachine kunnen wel oplopen. U bent daarom niet altijd voordeliger uit.

24

Was met een volle trommel

10 kg per jaar

U bespaart eur 5 per jaar

Draai pas een was als de machine helemaal vol is. U hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor u per kilo wasgoed minder energie gebruikt. De meeste mensen denken al snel dat de machine vol is, terwijl die dan maar voor tweederde gevuld is. Deze huishoudens draaien veel meer wasjes dan nodig. Weeg de droge was eens af tot de maximale capaciteit om te bepalen hoeveel er werkelijk in de trommel kan. Dat is vaak meer dan u denkt.

6

Zonnepanelen

750 kilo per jaar

U bespaart eur 320 per jaar bij een set van 6 zonnepanelen van ongeveer 9 m2 en in totaal 1540 Wp vermogen en 1386 kWh opbrengst in het eerste jaar (afname Performance Ratio 0,75% per jaar; gemiddelde opbrengst 1280 kWh gedurende een periode van 25 jaar). De beste plaatsing voor zonnepanelen is op het zuiden, met een optimale hellingshoek.

Investering:

Eur 3100 inclusief installatiekosten, exclusief subsidie, na 12 jaar omvormer vervangen (circa eur 900).

Ondanks ons klimaat is het zonlicht in Nederland uitstekend geschikt om met zonnepanelen energie op te wekken. Dat draagt bij aan een schonere wereld. Wat een investering in zonnepanelen ook interessant maakt, is dat u niet afhankelijk bent van de stroomprijzen. Met zonnepanelen wekt u jarenlang uw eigen stroom op. Stroom waar u direct over kunt beschikken en waar u niets voor betaalt.

Meer info vindt u hier

12

Energieneutraal maken van uw woning

Een energieneutraal huis scheelt aan uitstoot 3900 kilo per jaar: gebaseerd op verbruik van stroom (3430 kWh x eur 0,46) en gas (1282 m3 x eur 1,78).

U bespaart al gauw eur 1900 per jaar: de gemiddelde energiekosten van een huishouden.

Investering:

Een energieneutraal huis vergt een investering van minstens eur 8000 uitgaande van de meerkosten van nieuwbouw die u laat uitvoeren. Bij renovatie vergen de investeringen meer dan eur 40.000.

Energieneutrale of nul-energie woningen: er zijn steeds meer individuele of collectieve initiatieven om huizen zo te bouwen of verbouwen dat ze net zoveel energie opwekken als verbruiken, of zelfs nog meer. Deze huizen hebben geen of een zeer lage energierekening en kunnen voor veel wooncomfort zorgen. Er is geen tocht, de vloeren voelen niet koud aan en er is steeds aanvoer van verse lucht. Daarnaast wordt zelf zoveel mogelijk duurzame energie opgewekt en wordt de overige benodigde energie efficiënt gebruikt. Hoewel er tegenwoordig technisch veel mogelijk is, vergt het verbouwen van uw bestaande woning tot een energieneutrale woning wel vaak een behoorlijke tijds- en geldinvestering.

23

Koude voeten?

130 kilo (77 × 1,78 + 12 × 0,46)

U bespaart eur 45 per jaar, gebaseerd op het uitzetten van de verwarming en het gebruik van een elektrische deken die u een uur aanzet om uw bed voor te verwarmen gedurende 200 dagen.

Investering:

Een elektrische deken kost ongeveer eur 40. Een kruik maar een fractie daarvan.

Heeft u in de winter koud en wilt u de slaapkamer verwarmen? Gebruik liever een elektrische deken. Als u deze een uur voor het slapen gaan aan zet om het warm te krijgen, bespaart u energie en kosten. Gebruik nog liever een kruik, dit kost u bijna helemaal geen energie, slechts een beetje om het water op te warmen.

22

Verwarming uit!

U bespaart eur 200 per jaar

Waar u niet vaak of lang bent, kan de verwarming uit of laag (12 graden). Ook in de slaapkamer hoeft het niet altijd warm te zijn.

13

Efficiënt afwassen

17 kilo per jaar

Eur 10 per jaar

Een vaatwasser verbruikt per afwas gemiddeld vier keer meer energie, dan een afwasbeurt met de hand. Minder milieuvriendelijk dus. Maar wel handig! Om de milieubelasting te beperken, kunt u er wel opletten om de vaatwasser bij iedere beurt zo vol mogelijk te laden. Daarnaast kunt u de machine op de laagste temperatuur of het eco-programma zetten. Dit is meestal voldoende om de vaat schoon te krijgen. Voorspoelen is niet nodig, dat is zonde van het warm water. Verwijder wel de etensresten, die kunnen gewoon in de groene bak.

17

Gebruik de koelkast goed

55 kg per jaar

Eur 30 per jaar

Investering:

Een energiezuinige koelkast levert bij aanschaf juist geld op. Twee aparte apparaten zijn duurder dan een enkele koelvriescombinatie.

Een goede keuze voor een (nieuwe) koelkast is de gecombineerde koelkast met vriezer. Zo’n koelvriescombinatie is een stuk energiezuiniger dan een aparte koelkast en vriezer. Let er bij het gebruik van de koelkast goed op dat deze niet onnodig hard hoeft te werken. Laat daarom producten eerst goed afkoelen, voordat u ze in de koelkast plaatst. Andersom geldt dat u bevroren producten het beste in de koelkast kunt laten ontdooien. De kou van de ingevroren producten helpt de koeling van de koelkast. En u hoeft geen magnetron te gebruiken!

10

Ken uw eigen energieverbruik

Weet u uit uw hoofd wat uw verbruik is? Wie zijn of haar eigen gas- en stroomverbruik kent, gaat vaak vanzelf minder energie gebruiken. Hou regelmatig bij wat uw meterstanden zijn. Bij Greenchoice kunt u deze op elk moment invoeren in uw ‘Online Dossier’ om te controleren of uw voorschot past bij uw verbruik. En zonodig kunt u maatregelen treffen.

16

Op maat koffiezetten

16 kg per jaar

Eur 10 per jaar

Koffie uit een filterapparaat, met behulp van koffiepads of een kopje uit een espressomachine: er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren om een lekker kopje koffie te zetten. En voor het energieverbruik maakt het niet uit welk apparaat u gebruikt. Belangrijk is wel om rekening te houden met hoeveel kopjes u daadwerkelijk nodig heeft. Weggooien is immers zonde! Zet ook het apparaat na gebruik uit om sluipverbruik tegen te gaan. Eventueel kunt u een thermoskan gebruiken om u koffie extra lang warm te houden.

15

Verspil geen water

53 kg per jaar

Eur 20 per jaar

Zet u water voor thee of kookt u water voor pasta of aardappelen? Let er dan op dat u niet meer water verwarmt dan nodig is. Dat kost onnodig veel energie, is slecht voor het milieu en zonde van uw energiekosten.

18

Warm water op 60 graden

130 kilo per jaar (279 kWh x 0,46 kg CO2 per kWh).

Eur 60, met als uitgangspunt een elektrische boiler met gemiddeld verbruik (1860 kWh per jaar) en 15% standbyverlies.

Heeft u een gas- of elektriciteitsboiler die een voorraad water warm vasthoudt? Ga dan na welke temperatuur staat ingesteld. Vaak staan deze op 75 tot 80 graden, terwijl 60 graden echt al voldoende is. Let wel op dat de temperatuur niet lager dan 60 graden komt in verband met het risico op legionella.

14

zuinig koken

24 kg per jaar

Eur 20 per jaar

Investering:

De kosten zijn afhankelijk van het soort fornuis dat u kiest en kunnen enorm verschillen. Vergelijken bij verschillende aanbieders is de moeite dubbel en dwars waard.

Als u ook tijdens het koken op uw energieverbruik en het milieu wilt letten, kunt u het beste op gas koken. Heeft u geen gas of wilt u liever niet op gas koken? Kies dan voor een inductiekookplaat. Het minst energiezuinig is het koken op elektriciteit. Let er bij het koken op dat u zoveel mogelijk de deksels op de pannen houdt. Hierdoor blijft de warmte zoveel mogelijk in de pan en verspilt u geen onnodige energie!

36

Bespaar op tuinverlichting

17 kg per jaar

Eur 10 per jaar

Kies in de tuin voor lampen op zonne-energie. Overdag laden ze op en ‘s avonds schijnen ze een prettig licht op uw tuin.

Meer info vindt u hier

46

Energiezuinig instellen van apparaten

In de woonkamer staan vaak een aantal elektrische apparaten. Het loont om goed te kijken naar de instellingen van deze apparaten om energie te besparen. Wilt u bijvoorbeeld energie besparen tijdens het tv-kijken? Zet dan bij een plasma-tv de helderheid lager. Dat verlaagt het stroomverbruik. Het weergeven van felle en lichte kleuren bij dit type televisie kost namelijk meer energie. Bij lcd- en led-lcd-tv’s is dit effect kleiner. En wist u dat analoog kijken energiezuiniger is dan digitaal? Een digitale decoder verbruikt namelijk veel stroom, ook als hij op stand-by staat.

39

Energiezuinig tuinieren

Groene vingers? Een tuin verbruikt al snel behoorlijk wat elektriciteit. Dit komt onder meer door het gebruik van elektrische tuinapparaten. Heeft u een bepaald apparaat nodig, kies dan een energiezuinige versie. Kijk voor de aanschaf dan ook naar het vermogen, energielabels en keurmerken. Of deel apparaten met vrienden of buren.

42

Gebruik de klokthermostaat

Eur 25 per jaar, uitgaande van 3% besparing op gemiddelde verwarmingskosten.

Investering:

Eur 130 materiaalkosten.

Klokthermostaten kunnen u heel goed helpen energie te besparen. Kies bijvoorbeeld voor een zelflerende thermostaat die onthoudt hoe lang het duurt voordat de gewenste temperatuur is bereikt. Na enkele dagen weet de thermostaat hoe laat de verwarming aan moet slaan om op de ingestelde tijd op de gewenste temperatuur te zijn. Een modulerend zelflerend exemplaar maakt nog beter gebruik van de eigenschappen die de meeste moderne ketels hebben: hard stoken bij veel vraag naar warmte en zachter branden bij minder vraag. Sommige klokthermostaten zijn via internet (dus ook met een smartphone) te bedienen. Komt u eerder naar huis, of wordt het juist later, dan kunt u de verwarming daarop afstemmen.

44

Gordijnen dicht!

Raambekleding enkel glas: 37 (21 m3 gas x 1,78 kg CO2 per m3
Isolerende raambekleding: 130 (73 m3 gas x 1,78 kg CO2 per m3

Euro 15 per jaar, uitgaande van raambekleding voor enkelglas in een tussenwoning. De besparing is sterk afhankelijk van de glassoort en oppervlakte van de ramen. De besparing is lager met isolatieglas en kleiner raamoppervlak.

Investering:

Geen

Om warmteverlies via ramen tegen te gaan, is het aan te raden om de gordijnen ‘s avonds en ‘s nachts zoveel mogelijk te sluiten. Zorg er ook voor dat de gordijnen boven de vensterbank eindigen en geen radiatoren of convectoren bedekken. Dat versterkt namelijk het warmteverlies. En als u kiest voor dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant, levert u dat de meeste energiebesparing op.

47

Muurverwarming

160

60 euro per jaar

Besparing in woning van gemiddelde grootte die zeer goed geisoleerd is, anders neemt energiegebruik juist toe door groter warmteverlies door begane grondvloer of wanden. Kosten exclusief aanleg Lage Temperatuur vloer-, wandverwarming of convectoren

Investering:

minder dan 2000,-

In plaats van radiatoren in huis kunt u ook kiezen voor leidingen die zijn weggewerkt in de vloer of de wand. U kunt dan de thermostaat tot 2 graden lager instellen dan u gewend was. Bovendien hoeft u de thermostaat alleen laag te zetten bij langere afwezigheid en niet meer als u gaat slapen of even de deur uit bent. Door de zeer goede isolatie gaat bijna geen warmte verloren gaat.

43

Op tijd de verwarming laag

330 kg per jaar

U bespaart eur 100 per jaar

Investering:

Deze maatregel kost u niets.

Onderzoek heeft aangetoond dat er veel energie bespaard kan worden als de kachel ‘s nachts naar 15 graden omlaag gaat. In de ochtend opwarmen kost energie, maar minder dan er nodig is om de woning de hele nacht op temperatuur te houden. Ook door de de verwarming een uur voordat u gaat slapen al op de nachttemperatuur te zetten bespaart u energie. En u hoeft niets aan comfort in te leveren, het duurt echt wel een tijdje voordat het huis is afgekoeld.

37

Vermijd onzuinige terrasverwarming

60 kg per jaar

Euro 25 per jaar als u uw terrasverwarmer 100 uur minder gebruikt.

Terrasverwarming is letterlijk stoken voor de mussen! Trek liever een extra jas of vestje aan. Elektrische terrasverwarming slurpt behoorlijk veel energie. Als voorbeeld: als u terrasverwarming in totaal per jaar 100 uur op de hoogste stand heeft staan, verbruikt dat evenveel energie als 220 wasbeurten.

38

Zonnescherm aan de buitenzijde

Om het binnenshuis extra koel te houden, kunt u zonneschermen of rolluiken het beste aan de buitenkant van uw huis plaatsen. Zo worden licht en warmte goed buiten de deur gehouden.